Update Spel op de kaart

07 Juni 2017

Onlangs publiceerde VHJK de kwaliteitskaart 'Spel op de kaart'; een kaart waarin in één oogopslag wordt weergegeven waar het om draait bij spelen. Het netwerk 'Spel & Spelontwikkeling VHJK' houdt u op de hoogte van de recente ontwikkelingen over dit initiatief:

 


Veel belangstelling voor spel op de kaart op het HJK congres in ’t Spant te Bussum

Op 5 april is er tijdens het HJK congres ‘Speel je mee’ in 't Spant te Bussum interesse getoond in/met ons meegedacht over ons initiatief ‘Spel op de kaart’!

We zijn blij verrast dat er tijdens het congres zoveel professionals enthousiast hebben geparticipeerd in ons onderzoekslab en het belang van spel onderschrijven.

Inmiddels hebben we door de vele reacties al de nodige aanpassingen kunnen doen en willen we u graag over onze vorderingen informeren. Er bestond de mogelijkheid een gratis workshop te winnen en we hebben veel mooie inzendingen ontvangen. De keuze was moeilijk, maar uiteindelijk heeft OBS De Kubus uit Almelo deze gratis workshop gewonnen: gefeliciteerd!

Meer aandacht voor spel en spelontwikkeling

Spel en spelontwikkeling voor peuters en kleuters is een veelbesproken onderwerp. Rijk spel is essentieel voor de ontwikkeling van jonge kinderen, dat weet elke professional die werkt met jonge kinderen.

Op het HJK congres hebben wij als netwerk informatie gegeven over het belang van spel: wat de professional ziet, hoort én faciliteert. Ook presenteerden wij vier actiekaarten: de Denkkaart, de Inspiratiekaart, de Actiekaart en de Kijkkaart. Deze kaarten kunnen door een team ingezet worden om de dialoog aan te gaan over het spel en de spelbegeleiding bij peuters en kleuters.

Op het congres ontstonden veel interessante gesprekken over spelbegeleiding en het belang van spel. Er werden ideeën over betekenisvol spel bedacht en opgeschreven, er werden nieuwe actiekaarten ontworpen en foto’s gemaakt. Er was bovendien veel interesse voor een workshop, training op locatie. Het was een onvergetelijke dag!

Hoe willen we verder?

De initiatiefgroep komt geregeld bij elkaar om ‘Spel op de kaart’ verder door te ontwikkelen. Daarbij hebben we de ingebrachte suggesties vanuit het Congres meegenomen.

Mocht u (nieuwe) ideeën nog willen inbrengen, heeft u vragen of wilt u uw eigen spel onder de loep nemen met een Jonge Kind adviseur? Neem dan gerust contact met ons op!

Over de initiatiefgroep

De initiatiefgroep bestaat uit vijf Jonge Kind adviseurs:

Het is onze missie dat er voor het jonge kind een rijke speel-leeromgeving gecreëerd wordt, zodat het jonge kind zich al spelend kan ontwikkelen. Alle adviseurs hebben een passie voor het jonge kind en veel ervaring met en kennis van het invoeren van ontwikkelingstrajecten, waaronder het spel bij peuters en kleuters.

Benieuwd naar de kaart? U vindt het via deze link.

We houden u weer op de hoogte.