Maak van een training OGW (g)een zwaargewicht

03 November 2015

Ik heb de leukste baan van de wereld, maar als ik een training opbrengstgericht werken (OGW) moet geven moet ik – eerlijk is eerlijk - altijd even slikken. Het is gewoon niet het meest sexy onderwerp, mensen hebben er bepaalde beelden bij (onterecht overigens) en deelnemers zitten er over het algemeen niet vrijwillig: ze moeten nu eenmaal meedoen van de leidinggevende.

Om deelnemers tijdens deze training echt te activeren en te prikkelen moet ik op zoek naar manieren om deelnemers anders te laten kijken naar OGW. Onlangs is mij dat uitstekend gelukt! En toen gebeurde er dit…

Een deelnemer uit mijn trainingsgroep voor OGW zette me op het goede spoor. Ik vertelde de groep dat ik net terug was van zwangerschapsverlof en ze bekende blozend dat ze me net wilde vragen of ik zwanger was. U kent het vast wel, zo’n heerlijk gênant moment voor beide partijen (waar we gelukkig allebei om hebben gelachen). Toen ik vervolgens begon met de introductie van OGW gooide ik de bijeenkomst stil. Ik wees de pm-ers op mijn nog altijd aanwezige buikje en vroeg hen om mij te helpen. Samen begonnen we met het doel: waar moest ik nu precies aan werken? Wat zou een goed doel voor mij zijn?

Het bleef even stil, maar al snel vlogen de doelen me om de oren. “Meer sporten! ” “10 kilo eraf” et cetera. Samen besproken we waarom ‘meer sporten’ niet het doel was (maar een activiteit) en ’10 kilo eraf ’ niet realistisch. Uiteindelijk kwam de groep op het volgende doel: Over zes weken weeg ik 5 kilo minder. Behoorlijk smart, want: specifiek, meetbaar, acceptabel (hmm) en realistisch (hmm hmm)… Daarna werd gesproken over de activiteiten: wat moest ik doen om dat doel te behalen? Dat leverde nogal wat discussie op. Een deelnemer merkte op dat sporten op zich niet automatisch het gewenste resultaat zou betekenen en drie keer in de week hardlopen zagen ze me ook niet direct doen. Uiteindelijk kwamen ze met drie praktische activiteiten: 1 keer in de week een half uur op de crosstrainer, elke avond het huis stofzuigen en tussendoor voetballen met mijn kinderen terwijl ik mijn jongste op mijn rug zou houden. Slik.

Terwijl ik me bijna verslikte in het opgestelde plan, viel bij één van de deelnemers het kwartje… “Pfff ik snap nu wel wat je bedoelt met dat OGW, maar, dat is nog niet makkelijk gedaan zeg! Hoe doe je dat met peuters?!” Ook anderen vielen haar bij en gingen nog eens goed rechtop zitten.

Yes. Missie geslaagd! De deelnemers waren betrokken en nieuwsgierig naar wat zij konden doen en hoe ze opbrengstgerichter konden werken zonder dat de kinderen daar zelf echt iets van zouden merken. Een mooie basis voor een training van vijf bijeenkomsten!

Ps: Of ik dat doel behaald heb? Tja, ze hadden niets gezegd over minder eten, dus: ik was wel fitter, maar niet slanker. Het plan is bijgesteld met een nog specifiekere doel en een reeks activiteiten. Ik kan aan de bak dankzij een stel top professionals!

 

Blogger: