Bedankt!

21 Oktober 2015

Terwijl collega’s en ik in de startblokken staan om verschillende workshops over ouderbetrokkenheid te leiden op een studiedag van een grote kinderopvangorganisatie dwalen mijn gedachten af naar huis.

Naast trainer en procesbegeleider bij Sardes ben ik namelijk ook vooral moeder van drie jongens in de leeftijd van 4 ½, 2 ½ en 10 maanden. Het is de zoveelste keer deze maand dat ik een extra dag van huis ben om pedagogisch medewerkers te inspireren of te trainen. Ik doe het met alle plezier en laat mijn jongens in zo’n geval achter in de vertrouwde handen van hun vader, mijn ouders, de juf van groep 0/1 op school en de pedagogisch medewerkers van ‘mijn eigen kinderdagverblijf’ en de bso. De jongens hebben het er zichtbaar naar hun zin. Dat voelt goed. Ik weet dat ze in goede handen zijn. Maar toch…

Net als ik wil beginnen, denk ik aan wat mijn moeder mij de avond ervoor vertelde aan de keukentafel. De jongste was die dag voor het eerst zelf een paar treden opgeklommen. Weer een mijlpaal is zijn jonge leven en ik was er niet bij. Ik baal daarvan, maar gelukkig hadden mijn ouders een filmpje gemaakt zodat mijn vriend en ik er toch iets van meekregen… beter iets dan niets.

Ik zucht en kijk op. Een groep pm-ers kijkt me aan. Ik zou ze handvatten geven voor het werken met een script om een dag op de kinderopvang in beeld te brengen, maar voor ik begin bedank ik ze namens alle ouders.

Waarom?
Jullie (de professionals) zijn belangrijk! Als ik met jullie werk krijg ik het idee dat jullie dat niet voldoende beseffen. Natuurlijk zijn ouders primair verantwoordelijk voor (de opvoeding van) hun kinderen, maar laten we eerlijk zijn. Ouders kunnen het niet alleen. Ouders hebben de opvang nodig en de betrokken pm-er / leerkracht in het bijzonder.
Jullie maken het verschil.

Jullie zorgen ervoor dat ouders met een gerust hart naar hun werk of school kunnen gaan. Jullie kunnen de kinderen ondersteunen en troosten op een moment dat een ouder dat niet kan. Jullie zijn ook de ogen en oren van de ouder. Leg dus af en toe mooie verdrietige of grappige momenten vast voor ouder en kind. Neem de tijd ervoor en beschrijf die bijzondere gebeurtenis. Doe het voor de ouder én het kind. Zij zullen je dankbaar zijn. Echt.

Door zelf betrokken te zijn vergroot je ook die betrokkenheid van ouders... nu en in de toekomst.

PS Nieuwsgierig naar de workshop ‘Script – een dag op de kinderopvang’? Stuur me gerust een mailtje!

Blogger: