Spiegel spiegel aan de wand

08 September 2015

Stap 1 in de maand van het ‘balanceren en opschonen’. We beginnen bij de kern. De professional als drijvende kracht in de organisatie én in de wereld van het jonge kind. Als persoon. Jij dus! Zeker in het werk met jonge kinderen is het belangrijk dat je ontvankelijk bent voor dat wat kinderen je laten zien. Dat betekent dat je met een frisse open blik naar kinderen moet kunnen kijken. Lukt dat nog steeds? Blijf je jezelf verwonderen? Blijven kinderen je verbazen en voel je je nog altijd uitgedaagd in je werk? Dan ben je goed bezig. Ga zo door!

Heb je echter het idee dat je iedere dag je programma moet afdraaien. Verzucht je dat je nauwelijks tijd hebt voor datgene waar je eigenlijk voor bent: kinderen? Word je niet warm of koud van een kind dat zijn of haar eerste woordjes spreekt? Dan is het tijd om op te passen. Niets zo vermoeiend als ‘lesjes afdraaien’ en op de repeatstand staan. Probeer buiten de gebaande banen te treden en ga bij jezelf na:

-  Waarom doe ik de dingen die ik doe? 
-  Wat vind ik leuk aan mijn werk met kinderen?
-  Welke leeftijd intrigeert mij het meest?

De praktijk wijst uit dat het niet altijd mogelijk is om grote veranderingen door te voeren. Je werkt immers in een organisatie met andere collega’s en bent ook afhankelijk van de kinderen in je groep. Focus je daarom op de kleine dingen en blijf zoveel mogelijk bij jezelf. Waar liggen jouw interesses? Ben je ergens ontzettend goed in? Kun je deze vaardigheden inzetten op je werk? Zo maak jij je werk uitdagend en interessant voor jezelf: door je eigen talenten actief in te zetten!

Vergroot je talent uit en geef bij je leidinggevende aan dat je je daarop wilt specialiseren. Blijf jezelf uitdagen door op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen rond jouw specialisatie. Zoek op internet naar interessante achtergrondinformatie en volg waar mogelijk workshops. Is er ruimte binnen het scholingsbudget, dan is het tijd voor de vervolgstap: volg die training en word intern de vraagbaak voor je collega’s. Dat geeft een hele nieuwe dimensie aan je werk. Benieuwd naar workshops en trainingen rondom het jonge kind? Op www.vhjk.nl staat een overzicht van conferenties en trainingen voor professionals die werken met het jonge kind.

Kortom, blijf niet wachten, maar ga aan de slag. Succes allemaal! Over het werk zelf komen we volgende week terug.

Blogger: